Vissza a hírekhez
LETETTE AZ ESKÜT MOLNÁR JÓZSEF A VILÁGJÁTÉKOKON SZEREPLŐ ÍJÁSZUNK
2022.07.01.
  
Íjász kiválóságunk, Molnár József képviseli Magyarországot a csupaszíj (barebow) kategóriában a július 7. és 17. között zajló birminghami Világjátékokon. A 3D-kategóriában világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó sportolónk az 58 fős magyar csapat tagjaként a Testnevelési Egyetemen tette le az esküt kedd délután.
LETETTE AZ ESKÜT MOLNÁR JÓZSEF A VILÁGJÁTÉKOKON SZEREPLŐ ÍJÁSZUNK
 
 


A Világjátékokat alkalmával négyévente, a nyári olimpiai játékokat követő években, az olimpiai programban nem szereplő sportágak legkiválóbb sportolói küzdenek a sikerekért. A soron következő, egyesült államokbeli 11 napon át tartó küzdelemben száz ország több, mint 3600 sportolója méreti meg magát 34 sportágban; Magyarországot 17 sportágban 58 versenyző képviseli. A nemzeti együttes teljes keretét ezen az oldalon lehet megtekinteni, a csapatkönyv pedig itt található.
 

Világjátékok Birmingham 2022 magyar csapat

A fogadalomtételen Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: hiába lesz a tengerentúlon az esemény, a magyar sporttársadalom egy emberként szurkol a versenyzőknek itthonról is. „Gratulálok minden egyes kvótaszerzőnek, az egyik legkeményebb megmérettetésen túl vannak, hiszen kiérdemelték, hogy Magyarországot képviseljék a játékokon"
 

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár
 

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, hogy akár rekorddöntés is lehet Birminghamben. „Olyan csapattal utazunk Amerikába, amely esélyes arra, hogy minden idők legjobb Világjátékok-szereplését produkálja" – tette hozzá az elnök.
 


Dr. Mészáros János, a Nemzeti Verseysport Szövetség elnöke


A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár búcsúztatta a Világjátékok Magyar Csapatot. "A Nemzeti Versenysport Szövetséggel mindig is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők ezúttal is maradandót alkotnak a Világjátékokon" – mondta a főtitkár.
 

Fábián László, a MOB főtitkára
 

A szervező az 1980-ban alapított International World Games Association (IWGA). Az alapító nemzetközi szövetségek döntöttek arról, hogy az olimpiai játékok kiegészítéseként létrehozzák az eseményt, melynek első helyszínét az amerikai Santa Clara biztosította. Az ötödik esemény után létrejött a mai napig tartó szoros együttműködés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), azóta a Világjátékokat a NOB védnöksége alatt rendezik meg. Az esemény nyitóünnepséggel kezdődik és záróünnepséggel zárul, a rendezést pedig az IWGA egy helyi szervezőbizottságra bízza, melynek tagja többek között a NOB is. Az IWGA elfogadja és betartja az Olimpiai Charta minden alapelvét, a Világjátékok mégis egy fontos szempontból különbözik az olimpiától: a házigazda nem köteles a versenyhez szükséges létesítményeket építeni, létrehozni, pusztán a rendelkezésére álló sportinfrastruktúrát használja.
 

Források: Nemzeti Versenysport Szövetség hivatalos honlapja


A Világjátékok Birmingham 2022 beharangozó kisfilmje:
 


Dodesz, ahogy szólítják a legtöbben klasszisunkat íjkészítő, így a nemzetközi megmérettetésre is két, saját készítésű íjjal utazik. A Magyar Íjász Szövetség részéről az olimpikon Gajdos Csaba kíséri el Birminghambe 60 éves kiválóságunkat, aki július 13-án kezdi meg a versenyt csupaszíj kategóriájában 11 riválisával együtt.
 

Molnár József és Gajdos Csaba
 

Molnár József és Molnárné Tóth Szilvia


További képek ide kattintva elérhetők.


Forrás: haladasvse.hu